Az oldal töltődik...
Film Parádé
Amy Adams

Amy Adams

Született: Vicenza, 1974.08.20.
Amy Adams (Amy Lou Adams) hatszoros Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő. Adams az olaszországi Vicenzában született Kathryn és Richard Adams amerikai szülőktől, mialatt apja ott szolgált katonaként. Hat testvér mellett nőtt fel Castle Rockban, Colorado államban. A Douglas Megyei Középiskolában tanult, ahol megmutatkozott szereplési vágya, de akkor még a kórusban énekelt, és emellett főleg a tánc foglalkoztatta.

A szülei elváltak, mikor a színésznő tizenegy éves volt. Ezután az édesanyjával Atlantába költözött és egy táncszínház tagja lett. Egy étterem-színházban dolgozott Chanhassenben, Minnesota államban, mikor egy filmproducer felfedezte őt.

Eleinte a magány, pénztelenség és a szerepválogatások ideje jelentette a karriert a számára. Adams több játékfilm és tévésorozat egy-egy kis szerepében is feltűnt. A kiugrást 2000-ben a Kegyetlen játékok 2. hozta meg számára, majd következett 2002-ben a Kapj el, ha tudsz. 2005-ben a Junebug című filmben nyújtott alakítása révén felfigyelt rá a kritika. Játékáért elnyerte a zsűri különdíját a Sundance Filmfesztiválon, a Filmkritikusok Országos Társasága és az Independent Spirit Awards legjobb női mellékszereplőnek járó elismerését. Jelölték továbbá a Filmszínészek Szövetsége díjára és Oscar-díjra is. Az Akadémia 2006-ban meghívta tagjai közé.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Pereld a nőt!, Kapj el, ha tudsz, Bűbáj, Charlie Wilson háborúja, Julie és Julia – Két nő, egy recept, Éjszaka a múzeumban 2., A harcos, A nő, Az acélember, Amerikai botrány, Nagy szemek, Érkezés, Éjszakai ragadozók, Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, Az Igazság Ligája, Alelnök, Nő az ablakban

Amy Adams a következő filmes cikkekben szerepel:

Nyomasztó előzetest kapott a Nő az ablakban
Nő az ablakban szinkronizált előzetes
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.