Az oldal töltődik...
Film Parádé
Carrie Fisher

Carrie Fisher

Született: Beverly Hills, 1956.10.21.
Carrie Fisher (Carrie Frances Fisher) amerikai színésznő, forgatókönyvíró és író. Ismertséget Leia Organa hercegnő szerepe hozott neki az eredeti Csillagok háborúja trilógiában.

Carrie Fisher a kaliforniai Beverly Hillsben született, Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Nagyszülei apai ágon oroszországi zsidó bevándorlók voltak. Fiatalabb testvére Todd Fisher, apai ágú féltestvérei Joely Fisher és Tricia Leigh Fisher.

Amikor Carrie kétéves volt, szülei elváltak, és apja Elizabeth Taylor színésznőt vette el feleségül. A rákövetkező évben anyjának Harry Karl, egy cipőbolthálózat tulajdonosa lett a férje. Szülei úgy gondolták, hogy Carrie is a családi üzletbe fog beszállni. A Beverly Hills gimnázium diákja volt, de később otthagyta, és édesanyjával járta az országot. Első színészi szereplése az Irene című, 1973-as Broadway-darabban volt, amelyben a főszerepet anyja játszotta.

Kicsivel később beiratkozott a London’s Central School nyelv- és drámaszakára, ahol 18 hónapig tanult. Első szereplésére 1975-ben, a Sampon című Hal Ashby-filmben került sor, olyan sztárokkal, mint Warren Beatty, Goldie Hawn és Lee Grant.

1977-ben megkapta a Csillagok háborúja című filmben Leia Organa hercegnő szerepét. A filmben többek között Mark Hamill-lel és Harrison Forddal játszott együtt. A Csillagok háborújának átütő sikere után vált igazán híressé. Leia hercegnő karaktere igazi árucikké vált: a műanyagból készült figurák valósággal elárasztották az Egyesült Államok játékboltjait. 1978-ban ismét Leia hercegnő szerepét játszotta a Star Wars Holiday Special című tévéfilmben.

Fisher játszott a Blues Brothers című mozifilmben, amelyben Joliet Jake bosszúálló exszeretőjét alakította, majd nem sokkal később a Broadwayn is játszott a Censored Scenes from King Kong című előadásban. Ebben az évben mutatták be a Csillagok háborúja trilógia második részét, A Birodalom visszavágot, amiben ismét Leia hercegnőként szerepelt, majd három évvel később harmadszor magára öltötte Leia szerepét. A Jedi visszatérben viselt, jelképpé alakult metál bikininek köszönhetően Fisher rövid időre valóságos szexszimbólummá vált. 1982-ben ismét fellépett a Broadwayn.

1985-ben szerepelt a francia eredetiből remake-elt Magas barna férfi felemás cipőben című filmben, Tom Hanks partnereként, akivel négy évvel később az Ami sok, az sokk című vígjátékban is együtt szerepelt. Woody Allen 1986-os vígjátékában, a Hannah és nővérei-ben is kapott egy szerepet. 1987-ben jelent meg Carrie Fisher Képeslapok a szakadék széléről című regénye, amiből szinte azonnal bestseller lett. A könyv nagyrészt személyes élményein alapul, olyanokon, mint például a drogfüggősége. A könyvből 1990-ben film is készült Képeslapok a szakadékból címmel, Mike Nichols rendezésében, melyben olyan színészek játszottak, mint Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman, Richard Dreyfuss és Rob Reiner.

Fisher úgynevezett scriptdoctor-ként is tevékenykedett, ez olyan munkakört jelöl, ahol valaki még utoljára átfutja a forgatókönyveket és kijavítja azok esetleges hibáit. Ebben a minőségben dolgozott többek között olyan filmek forgatókönyvén, mint a Hook, a Halálos fegyver 3., az Apáca show, Az utolsó akcióhős, a Vírus, a Nászok ásza, a Mr. és Mrs. Smith és a Star Wars-előzménytrilógiából a Baljós árnyak és A Sith-ek bosszúja.

Férje Paul Simon zenész volt, viszont a lánya Billie Lourd az élettársától Bryan Lourd-tól született. Billie a Csillagok Háborúja: Skywalker korában tisztelgett is Carrie Fisher előtt, a film werkvideójában.

Sajnálatos módon 2016. december 23-án szívrohamot kapott és december 27-én a kora délelőtt elhúnyt.

Carrie Fisher a következő filmes cikkekben szerepel:

A Star Wars: Skywalker kora ugyanúgy meséli el Leia történetét, mintha a színésznő még élne
Kiadtak egy 8 perces videót a Csillagok Háborúja: Skywalker kora forgatásáról
13 megválaszolatlan rejtély a Csillagok Háborúja: Skywalker korában
11 híresség és a gyereke, akik nagyon hasonlítanak egymásra (hasonló korú fotókkal)
11 emlékezetes jelenet amikor Paul Walker-t CGI-vel helyettesítették
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.