Az oldal töltődik...
Film Parádé
Cate Blanchett

Cate Blanchett

Született: Melbourne, Victoria, 1969.05.14.
Cate Blanchett (Catherine Elise Blanchett) kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas ausztrál színésznő és filmrendező.

Cate Blanchett Melbourne-ben született, egy ausztrál tanárnő, valamint ingatlanfejlesztő, June és egy egykori texasi tengerész, majd reklámmenedzser, Robert DeWitt Blanchett középső gyermekeként. Édesapja szívrohamban halt meg, amikor Cate 10 éves volt. Két testvére van, bátyja Robert számítógépes rendszermérnök, húga Geneviéve színházi tervező.

Iskoláit szülővárosában, Melbourne-ben végezte, ahol egy metodista leányiskolában érettségizett. Itt fedezte fel önmagában a színjátszás iránti vágyat. A diák színjátszó kör vezetője lett, sok darabban fellépett. Ezután a melbourne-i egyetem következett, ahol szépművészeti és közgazdasági tanulmányokat folytatott. Az ausztráliai National Institute of Dramatic Art-on diplomázott 1992-ben. Kiváló növendék volt, vizsgaelőadásában Szophoklész Elektrája címszerepét alakította. Diplomaszerzése után a Sydney Theatre tagja lett, és több jelentős alakítást nyújtott, az Oleanna-ban Geoffrey Rush volt a partnere. Az egyetemista lány megformálásáért Cate 1993-ban a kritikusoktól megkapta a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat. Geoffrey Rush a Belvoire Street Theatre-ben Ophélia szerepét ajánlotta neki a Hamletben, amit el is fogadott. A filmes karrierje 1996-ban kezdődött a Bruce Beresford rendezte Láger az édenkertben című filmmel.

1997 óta él házasságban, férje az ausztrál forgatókönyvíró, Andrew Upton. Három gyermekük van, a legutóbbi 2008 április közepén született. A család Sydneyben él.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Láger az édenkertben, Hál' Isten jött Lizzie, Játék és szenvedély, Elizabeth, Az eszményi férj, A tehetséges Mr. Ripley, Vakrepülés, A síró ember, Rossz álmok, A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, Banditák, Kikötői hírek, A gyilkosok is a mennyországba mennek, A Gyűrűk Ura: A két torony, Lapzárta – Veronica Guerin története, A Gyűrűk Ura: A király visszatér, Az eltűntek, Kávé és cigaretta, Aviátor, Édes vízi élet, Kis hal, Bábel, Egy botrány részletei, A jó német, I'm Not There – Bob Dylan életei, Vaskabátok, Elizabeth: Az aranykor, Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, Ponyo a tengerparti sziklán, Benjamin Button különös élete, Robin Hood, Hanna – Gyilkos természet, A hobbit: Váratlan utazás, Műkincsvadászok, Blue Jasmine, A hobbit: Smaug pusztasága, Így neveld a sárkányodat 2., A hobbit: Az öt sereg csatája, Hamupipőke, Carol, Igazság – A CBS-botrány, Az Univerzum története, Thor: Ragnarök, A dzsungel könyve, Ocean’s 8 – Az évszázad átverése, A végzet órája

Cate Blanchett a következő filmes cikkekben szerepel:

Így néznek ki a Gyűrűk Ura szereplői 16 év elteltével
13 híres színésznő, aki természetesen öregedett és most is pompásan néz ki
11 váratlan cameoszerep, ami a híres filmeket még érdekesebbé tette
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.