Az oldal töltődik...
Film Parádé
Emma Thompson

Emma Thompson

Született: London, 1959.04.15.
Emma Thompson kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas angol színésznő, forgatókönyvíró.

Édesapja, a színész-rendező Eric Norman Thompson a BBC műsorán futó The Magic Roundabout című gyermekműsor írója és narrátora volt az 1960-as és az 1970-es években. Édesanyja, a skót nemzetiségű Phyllida Law színésznő volt. Emma Thompson húga, Sophie Thompson szintén színésznő lett. Gyermekkorának nagy részét Skóciában töltötte, ezért gyakran skót nemzetiségűnek vallja magát. Középiskolai tanulmányait a Camdeni leányiskolában folytatta, majd a Cambridge-i Egyetem angol szakos hallgatója lett.

Első televíziós szerepeiben Stephen Fry és Hugh Laurie oldalán tűnt fel az Alfresco, illetve a The Young Ones című televíziós sorozatokban. 1987-ben eljátszotta a vörös hajú gitáros, Suzi Kettles szerepét, a Tutti Frutti-ban mellyel hatalmas sikert aratott az Egyesült Királyságban. Ezt követte a Fortunes of War, ahol megismerkedett későbbi férjével, Kenneth Branagh-val. Mindkettő szerepért BAFTA-díjban részesült.

Első jelentős filmbeli szerepét a Richard Curtis rendezte romantikus vígjáték, a Nagy Balek (The Tall Guy) jelentette, melyet 1989-ben forgattak. Az igazi áttörést az 1992-ben forgatott Szellem a házban (Howards End) című film hozta. Ezen alakításáért megkapta a legjobb női színésznőnek járó Oscar-díjat, a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat, a New York-i és Los Angeles-i kritikusok díját, valamint a BAFTA-díjat is.

1989-ben hozzáment Kenneth Branagh-hoz. Számos közös munkájuk volt, például a Fortunes of War, a Meghalsz újra, az V. Henrik, a Sok hűhó semmiért, valamint a Szilveszteri durranások című film is. 1995-ben elváltak. Még ebben az évben, az Értelem és érzelem forgatásán ismerkedett meg Greg Wise-zal. 2003-ban házasodtak össze Skóciában, ahol ma is élnek. Lányuk, Gaia Romilly 1999-ben született. 2003-ban adoptáltak egy 16 éves ruandai menekült fiút, akinek a családját a ruandai népirtás alatt meggyilkolták. Az adoptálással megakadályozták, hogy a fiút kitoloncolják az Egyesült Királyságból.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: V. Henrik, Meghalsz újra!, Szilveszteri durranások, Szellem a házban, Napok romjai, Sok hűhó semmiért, Junior, Értelem és érzelem, Igazából szerelem, Harry Potter és az azkabani fogoly, Nanny McPhee - A varázsdada, Felforgatókönyv, Legenda vagyok, Harry Potter és a Főnix Rendje, Harry Potter és a Halál ereklyéi 2., Men in Black – Sötét zsaruk 3., Banks úr megmentése, Az ételművész, Bridget Jones babát vár, A szépség és a szörnyeteg, Múlt karácsony, Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül, Dolittle

Emma Thompson a következő filmes cikkekben szerepel:

Mi történt Thomas Brodie-Sangster-el az Igazából szerelem óta
Múlt karácsony (2019)
11 fantasztikus színészi átalakulás amitől le fog esni az állad
13 híres színésznő, aki természetesen öregedett és most is pompásan néz ki
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.