Az oldal töltődik...
Film Parádé
Harrison Ford

Harrison Ford

Született: Chicago, Illinois, 1942.07.13.
Harrison Ford Oscar-díjra jelölt amerikai színész. Édesanyja, Dorothy háztartásbeli, korábban rádiós színésznő, míg apja, Christopher Ford reklámszakember, aki korábban színész volt. Hatszor jelölték Golden Globe díjra is.

1964-ben Ford Los Angelesbe utazott, hogy rádiós bemondóként szerezzen munkát. Ugyan ez nem sikerült neki, de ennek ellenére Kaliforniában maradt, s végül leszerződött a Columbia Pictures Új Tehetség-programjába, aminek értelmében 150 dolláros heti fizetségért statisztált filmekben. Első ismert szöveges szerepe egy londiner volt az 1966-os Agyafúrt kasszafúróban, bár neve nem került fel a stáblistára.

Az egy évvel későbbi A Time For Killing című westernhez fűződik első névleges, egészen pontosan Harrison J. Fordként feltüntetett megjelenése, noha a „J” valójában nem takart semmit, hiszen Fordnak nincs középső neve.

Ford rövidesen elhagyta az ominózus „J” betűt nevéből, s a Universal Picturesnél[6] kezdett apró szerepeket játszani több tévésorozatban is az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején; feltűnt többek között a Petrocelli és a Kung Fu egy-egy epizódjában.

Legismertebb szerepei a vagány, cinikus űrpilóta, Han Solo az eredeti Csillagok háborúja trilógiában, és a kalandvágyó régészprofesszor, Dr. Henry „Indiana” Jones Jr. az Indiana Jones-filmsorozatban. Négy évtizedet átölelő karrierje során rengeteg filmben szerepelt.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Csillagok háborúja, Apokalipszis most, Hanover Street, Rabbi a vadnyugaton, Amerikai graffiti 2, A Birodalom visszavág, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Szárnyas fejvadász, Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér, Indiana Jones és a végzet temploma, A kis szemtanú, Moszkító - part, Őrület, Dolgozó lány, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Ártatlanságra ítélve, Csak egy lövés, Férfias játékok, A szökevény, Végveszélyben, Sabrina, Az ördög maga, Az elnök különgépe, Hat nap, hét éjszaka, Zuhanás, Temetetlen múlt, Atomcsapda, Hollywoodi őrjárat, Tűzfal, Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, A szabadság határai, Eszeveszett küzdelem, Ébredj velünk, Cowboyok és űrlények, Végjáték, Paranoia, Ron Burgundy: A legenda folytatódik, The Expendables – A feláldozhatók 3., Star Wars: Az ébredő Erő, Adaline varázslatos élete, Szárnyas fejvadász 2049, A kis kedvencek titkos élete 2., Star Wars: Skywalker kora, A vadon hívó szava

Harrison Ford a következő filmes cikkekben szerepel:

Megérkezett A vadon hívó szava (2020) első filmelőzetese
Mi lett mára a korábbi gyereksztárokból? Meg fogsz lepődni!
Togo (2019) filmelőzetes
Tom Cruise állati bevállalós kaszkadőrjelenetei (werkfilmekkel)
Vadon hívó szava szinkronos filmelőzetes
A Top Gun szereplői akkor és most. Nézd meg mennyit változtak
13 megválaszolatlan rejtély a Csillagok Háborúja: Skywalker korában
13 legkedveltebb antihős a szavazatok alapján
Tavasszal kezdődik az Indiana Jones 5 forgatása
Úgy tűnik elég nagy bukta lesz A vadon hívó szava
Őszre halasztják az új James Bond film vetítését
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.