Az oldal töltődik...
Film Parádé
Jodie Foster

Jodie Foster

Született: Los Angeles, Kalifornia, 1962.11.19.
Jodie Foster (Alicia Christian „Jodie” Foster) kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, filmrendező.

Szülei Lucius Foster és Evelyn Almond. Középiskolai éveit egy igen exkluzív iskolában töltötte, majd onnan a Yale Egyetemre került, ahol summa cum laude diplomázott angol irodalomból 1985-ben.

Már 1965-ben feltűnt a reklámokban, majd később szórakoztató sorozatokban is. 1969-ben debütált a Mayberry R.F.D. című filmben. 1970 óta több mint 50 filmben vagy tévéjátékban szerepelt. 1972-ben kapta meg első főszerepét a Napóleon és Samantha című filmben. 1975-ben forgatott első alkalommal Martin Scorsese-val az Alice már nem lakik itt címűt. 1976-ban Oscar-díjra jelölték a Taxisofőr című filmben nyújtott alakításáért.

1988-ban és 1991-ben is Oscar-díjat kapott (A vádlottak; A bárányok hallgatnak). 1992-ben Woody Allennel is együtt dolgozott az Árnyak és köd című filmben. 1994-ben Liam Neeson és Natasha Richardson mellett ő is főszereplője volt a Nell, a remetelány című filmnek. A következő nagy filmes szerepe a Kapcsolat volt, ahol Matthew McConaughey volt a partnere.

A 2000-es évek elején a Pánikszoba című filmben tűnt fel Kristen Stewart, Forest Whitaker és Jared Leto színészek mellett. 2006-ban Denzel Washington és Clive Owen partnere volt A belső ember című filmben.

Los Angeles-ben él párjával, két fia van, Charles "Charlie" Foster (született: 1998) és Christopher "Kit" Foster (született: 2001), családját még előző partnerével Cydney Bernarddal alapította, akivel a Sommersby (1993) forgatásán ismerkedett meg, kapcsolatuk 1993-tól 2008-ig tartott. 2014. áprilisában Foster házasságot kötött Alexandra Hedison színésznővel, fotográfussal.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Taxisofőr, A bárányok hallgatnak, Maverick, A dumagép, X-akták, Kapcsolat, Anna és a király, Pánikszoba , Légcsavar, A belső ember, A hódkóros, Az öldöklés istene, Elysium – Zárt világ

Jodie Foster a következő filmes cikkekben szerepel:

A Top Gun szereplői akkor és most. Nézd meg mennyit változtak
13 híres színésznő, aki természetesen öregedett és most is pompásan néz ki
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.