Az oldal töltődik...
Film Parádé
Julianne Moore

Julianne Moore

Született: Fayettville, Észak-Karolina, 1960.12.03.
Julianne Moore (Julie Anne Smith) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Édesapja, Peter Moore Smith ejtőernyős, majd katonai bíró volt az amerikai hadseregben, anyja, Anne Love (1940-2009) pszichológus.

Eredetileg orvos szeretett volna lenni. Amikor édesapja Németországban állomásozott, Julie Frankfurtban érettségizett, majd felvették a bostoni egyetem színjátszás szakára. Az egyetem után New Yorkba költözött, ahol kisebb szerepeket kapott a helyi kis színházakban, és emellett pincérnőként dolgozott. Mivel a szereplés egyik feltétele volt, hogy belépjen a színházszakszervezetbe, kénytelen volt nevet is változtatni, hiszen eredeti nevének nem volt olyan kombinációja, amit valaki nem viselt volna már a szakmában. Ezért két keresztnevét összevonta, és felvette apja második nevét, így lett belőle Julianne Moore.

Az első filmszerepét egy televíziós szappanoperában játszotta 1984-ben. Ezt követően két éven keresztül játszott a nagy múltú As the World Turns című sorozatban. Néhány évtizeddel később, 2010-ben már befutott sztárként egy epizódszerep erejéig újra csatlakozott a stábhoz.Karrierje az 1990-es évek elején kezdett felívelni.

Kétszer házasodott. 1986 és 1995 között John Gould Rubinnal élt házasságban, 2003-ban pedig a nála tíz évvel fiatalabb Bart Freundlich vezette oltár elé. Freundlichkel való kapcsolatából két gyermeke született: Caleb nevű fia 1997-ben, Liv nevű leánya pedig 2002-ben.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: A kéz, amely a bölcsőt ringatja, A szökevény, Benny és Joon, Next – A holnap a múlté, Sasszem, Egy egyedülálló férfi, A gyerekek jól vannak, Őrült, dilis, szerelem, Maisie tudja, Movie 43: Botrányfilm, Don Jon, Carrie, Non-Stop, Megmaradt Alice-nek, Térkép a csillagokhoz, Az éhezők viadala 1-2, A nő, akit szerettem, Maggie terve, Kingsman: Az aranykör

Julianne Moore a következő filmes cikkekben szerepel:

Nyomasztó előzetest kapott a Nő az ablakban
Nő az ablakban szinkronizált előzetes
Danny Trejo lett a legtöbbször megölt színész Hollywoodban
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.