Az oldal töltődik...
Film Parádé
Liam Neeson

Liam Neeson

Született: Ballymena, Észak-Írország, 1952.06.07.
Liam Neeson (William John "Liam" Neeson) Oscar-díjra jelölt északír színész. Katherine és Barnard Neeson harmadik gyermekeként született. Ő a házaspár egyetlen fiúgyermeke. Három lánytestvére van: Elizabeth, Bernadette és Rosaline.

Neeson a középiskola elvégzése után a belfasti Queen’s egyetemre járt, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, de nem nagyon érdekelte a tanulás, ezért inkább elment dolgozni. Targoncavezető volt egy sörgyárban, majd idővel sofőr lett. Már akkoriban is érdeklődött a színészet iránt, így néhány évvel később a dublini Abbey Theater tagja lett. A színházban komoly feladatokat kapott, mint például a félkegyelmű Lennie szerepe az Egerek és emberek című John Steinbeck-drámában.

1986-ban Kaliforniába költözött és felkeresett egy ügynököt, akinek a közbenjárásával ő lett az egyik lázadó a Bountyn-ban, majd a Lamb című filmben eljátszhatta első főszerepét is.

1994. július 3-án feleségül vette Natasha Richardsont, Tony Richardson és Vanessa Redgrave lányát, Joely Richardson testvérét. Két közös gyermekük született: Micheál Richard Antonio 1995. június 22-én, Daniel Jack pedig 1996. augusztus 28-án. Felesége 2009. március 18-án egy síbaleset következtében meghalt. Neeson a Brit Birodalom Tisztje kitüntetést kapta II. Erzsébet királynőtől 1999-ben.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Excalibur, A Bounty, A misszió, Holtbiztos tipp, Gördülő kavicsok, A vér szava, Felhők közül a nap, Schindler listája, Nyomorultak, Csillagok háborúja I: Baljós árnyak, Zsaru pánikban, New York bandái, Igazából szerelem, Batman: Kezdődik!, Mennyei királyság, Narnia Krónikái: Caspian herceg, Elrabolva 1-2-3, A szupercsapat, A következő három nap, Fehér pokol, Csatahajó, A sötét lovag – Felemelkedés, Harmadik fél, Hogyan rohanj a veszTEDbe, Sírok között, Éjszakai hajsza, Ted 2., Megjött apuci 2., Mélytorok: A Watergate-sztori, The Commuter – Nincs kiszállás, Nyughatatlan özvegyek, Dermesztő hajsza, Star Wars: Skywalker kora, Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül

Liam Neeson a következő filmes cikkekben szerepel:

Szinkronos előzetest kapott Liam Neeson új filmje
Liam Neeson és remek fiai. Tudj meg róluk néhány érdekességet.
13 híres színésznő, aki természetesen öregedett és most is pompásan néz ki
A Bad Boys 3 akciójelenetei meggyőzték Will Smith-t, hogy Ő nem Tom Cruise
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.