Az oldal töltődik...
Film Parádé
Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

Született: Uvalde, Texas, 1969.11.04.
Matthew McConaughey Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész.

A család harmadik fiaként született meg. A texasi Uvalde-ból hamarosan átköltöztek Longview-ba. Édesapja az olajüzletben dolgozott, édesanyja helyettesítő tanár volt. Matthew 1988-ban érettségizett. Ezután egy évet Ausztráliában töltött, egy ügyvédi irodában dolgozott, s a jogi ismeretek mellett némi ausztrál kiejtést is felszedett. Ezután visszatért az USA-ba, és beiratkozott az austini filmfőiskola rendezői szakára. 1992-ben összefutott Don Phillips producerrel, aki történetesen Richard Linklater Tökéletlen idők című filmjének szereplőválogatásával foglalkozott. A háromhetes forgatás második hetében 63 éves apja szívrohamot kapott és meghalt.

A film befejezése után visszatért a főiskolára, hogy befejezze tanulmányait. Rendezett és fényképezett egy 12 perces rövidfilmet, a Chicano Chariots-t, majd a diploma megszerzése után azt tervezte, hogy Los Angelesbe költözik. Csakhogy egy újabb meghallgatáson megkapta A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című népszerű sorozat 4. részének főszerepét. Végül 1993 nyarán utazott el Los Angelesbe.

2014-ben Oscar-díjra jelölték a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért, amit meg is nyert.

2012-ben feleségül veette Camila Alves modellt. 2008 nyarán megszületett első kisfiuk, 2010. január 3-án pedig a második gyermekük.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Tökéletlen idők, A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, Angyalok a pályán, Glory Daze, Bárhol, bármit, bármikor ..., Lone Star – Ahol a legendák születnek, Hatalmas aranyos, Skorpió forrás, Ha ölni kell, Amistad, Kapcsolat, A Newton fiúk, Ed TV, Kavalkád az élet, Isten haragja, Szeretném, ha szeretnél, 2020: A tűz birodalma, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, Kisördögök, Pénz beszél, Szahara, Több, mint sport, Anyám nyakán, Bolondok aranya, Trópusi vihar, Hullámok ördöge, Excsajok szelleme, Az igazság ára, Gyilkos Joe, Börni, az eszelős temetős, Mud, Az újságos fiú, Magic Mike, A Wall Street farkasa, Mielőtt meghaltam, Csillagok között, A fák tengere, Kubo és a varázshúrok, Énekelj!, Harc a szabadságért, Arany, A Setét Torony, A kokainkölyök, Vihar előtt, Túltolva, Úriemberek

Matthew McConaughey a következő filmes cikkekben szerepel:

Szédületes magyar előzetest kapott az úriemberek
11 sztár, akiről nem is gondolnád, hogy hadilábon áll a tisztasággal
11 filmes pár akkor és most
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.