Az oldal töltődik...
Film Parádé
Mel Gibson

Mel Gibson

Született: Peekskill, New York, 1956.01.03.
Mel Gibson (Mel Columcille Gerard Gibson) amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer. Hutton Gibson és Anne Reilly Gibson tíz gyermeke közül a hatodikként született meg. Noha Gibson hangoztatja amerikai állampolgárságát, tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában élt.

Diplomáját a Sidney-i National Institute of Dramatic Arts színinövendékeként szerezte. Drámai színészként többek közt Az ügynök halálában lépett a világot jelentő deszkákra. Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a Legjobb rendezőnek járó szobrot.

Mel Gibsont Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette. Lehet, hogy a magánéletben nem a legtökéletesebb ember, de az elvitathatatlan tőle, hogy hatalmas színész és jó rendező. A rettenthetetlen, a Hazafi, a Katonák voltunk, a Visszavágó mind olyan filmjei, amit akár 10-szer is meg lehet nézni.

Gibson karrierje kissé leszállóágba került azután, hogy 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és a színész részegen dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett. Később azt mondta, hogy állítólag régóta alkoholproblémái vannak. Ezt a botrányt tetézte azzal, hogy négy évvel később akkori orosz származású barátnőjét – akiért hét addigi gyermeke anyját, Robyn Moore-t hagyta ott 26 év házasság után – többször tettleg bántalmazta, közös gyermekük jelenlétében is.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: Mad Max 1-2-3, A Z rohamosztag, A veszélyes élet éve, Mrs. Soffel – Börtönszerelem, A folyó, A Bounty, Halálos fegyver 1-2-3-4, Az utolsó csepp, Palimadár, Air America, Halhatatlan szerelem, Az arc nélküli ember, Maverick – Halálos póker, A rettenthetetlen, Váltságdíj, Apák napja, Összeesküvés-elmélet, Visszavágó, A Millió Dolláros Hotel, A hazafi, Mi kell a nőnek?, Csibefutam, Katonák voltunk, Jelek, Éneklő detektív, Paparazzi, A sötétség határán, A hódkóros, Börtönregény, Machete gyilkol, The Expendables – A feláldozhatók 3., Az utolsó emberig, Megjött apuci 2., Kegyetlen zsaruk

Mel Gibson a következő filmes cikkekben szerepel:

Most akkor végre tényleg lesz Halálos fegyver 5?
Visszavágó (Mel Gibson) teljes film
Ikonikus filmszerepek az eredetileg tervezett szereplőkkel
Robert the Bruce előzetes
13 érdekesség A rettenthetetlen című filmről, amit tuti nem tudtál
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.