Az oldal töltődik...
Film Parádé
Renée Zellweger

Renée Zellweger

Született: Baytown, Texas, 1969.04.25.
Renée Zellweger (Renée Kathleen Zellwege) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer.

Az óvodai és a gimnáziumi évek között a család a texasi Katy-ban, Houston nyugati elővárosában élt. Apja, Emil Erich Zellweger, svájci származású mérnök, aki az olajüzletben dolgozott. Anyja, Kjellfried Irene, számi származású norvég nővér, aki Texasba utazott, hogy egy norvég családnál dolgozzon. Renée magát úgy jellemezte, hogy laza katolikus és episzkopális családba született. Van egy bátyja, Andrew, aki a borászatban dolgozik menedzserként. Ő adta Renéenek a Zelly becenevet.

A gimnázium első éveiben Renée aktívan sportolt, focizott, kosarazott, baseballozott és amerikaifutballt is játszott. a Katy gimnáziumban dráma tagozatra járt. Több iskolai darabban is játszott. A gimnázium után az austini Texasi Egyetemre ment, angol nyelv szakra. Kezdetben csak azért járt drámaórákra, mert szüksége volt színművészeti kreditekre a diploma megszerzéséhez, de észrevette magán, hogy szeret játszani. A diplomázás utáni első munkája egy marhahús-reklám volt, és ebben az időben kezdett el meghallgatásokra is járni Houstonba.

Az ismertséget a 2001-es Bridget Jones naplója című film címszerepe hozta meg számára, melyben Hugh Grant és Colin Firth mellett játszhatott. 2004-ben elnyerte az legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Hideghegy című filmben nyújtott alakításáért. 2020-ban pedig a legjobb színész kategóriában nyert Oscart a Judy című filmjéért.

2005. május 9-én Renée hozzáment Kenny Chesney country-énekeshez, a Virgin-szigeteken. Januárban találkoztak egy adománygyűjtő koncerten. Renée kihagyta az eljegyzést, mivel az esküvő gyorsan meg lett tervezve. 2005. szeptember 15-én, 4 hónapnyi együttélés után érvénytelenítették a házasságukat. Renée úgy érezte, becsapták. 2005 decemberére mondták ki a válást.

Filmjei a teljesség igénye nélkül: A barátom a halálom, Tökéletlen idők, Nyakunkon az élet, 8 másodperc, A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, Egy zseni árnyékában, Jerry Maguire – A nagy hátraarc, Drágább a gyöngyöknél, A hazug, Életem értelme, Oltári vőlegény, Betty nővér, Én és én meg az Irén, Bridget Jones naplója, Fehér leander, Chicago, Pokolba a szerelemmel, Hideghegy, Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!, A remény bajnoka, Miss Potter, Mézengúz, Bőrfejek, Appaloosa - A törvényen kívüli város, Miért éppen Minnesota?, My One and Only, Védtelen gyermek, My Own Love Song, The Whole Truth, Bridget Jones babát vár, Judy
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.