Az oldal töltődik...
Film Parádé
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

Született: Washington, 1948.12.21.
Oscar-díjra jelölt amerikai színész. Hírnevet az 1990-es évek elején szerzett néhány kritikai sikert aratott alakításával, s azóta élvonalbeli filmsztárrá és kulturális ikonná nőtte ki magát. Számos sikerfilmben tűnt fel, főként akciófilmekben és thrillerekben.

Az olyan sikertelen filmeket követően, mint a Megérint a halál, a Pofonláda és a Bármi áron, Jacksont sorra negatív kritikákkal illették. A rossz szérián két, a mozipénztáraknál sikert hozó film változtatott: a Ha ölni kell, melyben egy bíróság előtt álló apát alakított, aki megölte lánya megerőszakolóit, illetve Die Hard-sorozat harmadik része, Az élet mindig drága, amiben Bruce Willis oldalán szerepelt. Előbbiért NAACP Image-díjat is vehetett át, mint legjobb férfi mellékszereplő, emellett Golden Globe-ra jelölték.[15]

Jacksonból így hamar a jegypénztárak sztárja lett, 1997-ben három főszerepet kapott. A 187-ben egy szörnyű titkot hordozó tanárt játszott, aki Los Angeles-i diákok tanításának szenteli életét. Az Eve's Bayou című filmet producerként is jegyezte, amiért Independent Spirit-díjjal jutalmazták, mint első ilyen jellegű feladatát, az elsőfilmes rendezővel, Kasi Lemonsszal egyetemben. Ismét közös munkára szerződött Quentin Tarantinóval, s elkészült a Jackie Brown, s Berlinben Ezüst Medvét vehetett át szerepformálásáért. 1998-ban Sharon Stone-nal és Dustin Hoffmannal játszott együtt A gömbben, majd Kevin Spacey mellett a Nincs alkuban, ahol egy hamisan megvádolt, ezért túszokat szedő túsztárgyalót alakított. Egy évvel később a Háborgó mélység című cápás horrorban tűnt fel, illetve Mace Windu jedimesterként George Lucas Csillagok háborúja I: Baljós árnyakjában. Egy interjúban Jackson elmondta, nem volt lehetősége elolvasni a forgatókönyvet, s egészen a jelmezpróbákig azt sem tudta, milyen szereplőt játszik majd (ismert történet, hogy hajlandó lett volna bármilyen szerepet elfogadni, csak hogy része lehessen a Star Wars-sagának).

Samuel L. Jackson a következő filmes cikkekben szerepel:

Bosszúállók: Végjáték
13 hihetetlen sztárkép ami nem fotó!
Kiderült a Sokkal több, mint testőr 2 pontos megjelenési dátuma
13 legkedveltebb antihős a szavazatok alapján
Na ezt jól eltolták! John Wick 4 és a Fűrész reboot tovább csúszik
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.