Az oldal töltődik...
Film Parádé
Tom Hanks

Tom Hanks

Született: Concord, Kalifornia, 1956.07.09.
Tom Hanks (Thomas Jeffrey Hanks) kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író, filmrendező, aki pályafutása során sok népszerű és elismert filmben szerepelt már. 

A színész a kaliforniai Concordban született. Édesapja, Amos Mefford Hanks séf volt, édesanyja, Janet Marylyn (leánykori néven Frager) kórházi dolgozó volt, akinek a családja portugál származású. Szülei 1960-ban elváltak. A pár három idősebb gyermeke, Sandra, (Sandra Hanks Benoiton, író), Rufus (Lawrence M. Hanks, PhD, etimológia professzor az Illinois-i Egyetemen), és Tom az apával maradtak, a legkisebb testvér, Jim (aki szintén a filmes világban dolgozik mint színész és filmes) édesanyjával maradt a kaliforniai Red Bluffban. Később a szülők újraházasodtak, de az új házasság csupán két évig tartott.

1980-ban New Yorkba költöztek, és Hanks készen állt arra, hogy elkezdje a küzdelmes színészéletet. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse, és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című thrillerben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe. A következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt. Az ABC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Bosom Buddies című sorozatba. A Happy Days-ben kapott szerepet, és ekkor látta meg Ron Howard rendező, aki mellékszerepet ajánlott neki 1984-ben a Csobbanás (Splash) című vígjátékban. Eredetileg John Candy volt a kiszemelt, ám végül Tom landolt a férfi főszerepben. Bár a kritikusok többsége nem értékelte Daryl Hannah sellő alakítását a meglepően sikeres romantikus vígjátékban, Hanks komikusi vénája és fiús kedvessége megnyerte az ítészeket, s persze a szakembereket is, így Hanks egyre több szerepajánlatra számíthatott.

Tom Hanksnek két házasságából (Samantha Lewes 1978–1987, és Rita Wilson 1988-tól) négy gyermeke született az évek során. Samantha Lewes-tól született a legidősebb fia Colin Hanks és elsőszülött lánya Elizabeth Hanks. Rita Wilson két fiút szült neki, Chester-t és Truman Theodore-t.

Tom rengeteg filmben szerepelt. A teljesség igénye nélkül néhány: Legénybúcsú, Magas barna férfi felemás cipőben, Forrest Gump, Apolló 13, Ryan közlegény megmentése, Halálsoron, Kapj el, ha tudsz, A Da Vinci-kód, Egy kivételes barát.

Tom Hanks a következő filmes cikkekben szerepel:

Greyhound csatahajó szinkronos előzetes
Hurrá! Megérkezett az Egy kivételes barát feliratos filmelőzetes
11 híresség és a gyereke, akik nagyon hasonlítanak egymásra (hasonló korú fotókkal)
11 szinész aki extrém dolgot tett egy filmszerepért
Ikonikus filmszerepek az eredetileg tervezett szereplőkkel
Greyhound előzetes
Jól van a koronavírusos Tom Hanks és felesége
A Terminátor megmutatja, hogyan kell kezet mosni
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.