Az oldal töltődik...
Film Parádé
Winona Ryder

Winona Ryder

Született: Winona, Minnesota, 1971.10.29.
Winona Ryder (Winona Laura Horowitz) Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer. Kaliforniában nőtt fel. 13 éves korától játszott az American Conservatory Theater színpadán San Franciscóban.

Első filmszerepét 1986-ban kapta a Lucas és a szerelem című filmben. Filmes szerepei mellett hallható a hangja A Simpson család és a Dr. Katz című rajzfilmsorozatokban is.

1989 júniusában ismerkedett meg Johnny Depp színésszel, akivel két hónappal később randevúzni kezdtek. 1993-ban szakítottak. Később két évig volt Matt Damon barátnője. 2011 óta Scott Mackinlay Hahn divattervezővel van párkapcsolatban.

Kétszer jelölték Oscar-díjra: a Kisasszonyok (1994) és Az ártatlanság kora (1993) című filmekben nyújtott teljesítményéért. Az utóbbi filmért Golden Globe-díjat kapott. Golden Globe-díjra jelölték még két alkalommal, a Sellők (1990) című filmért és a Stranger Things első évadában nyújtott alakításáért (2017).

2001-ben egy közel hatezer dollár értékben elkövetett bolti lopás betett a karrierjének. Onnantól kezdve inkább csak mellékszerepeket kapott.

Főbb filmjei a teljesség igénye nélkül: Beetlejuice – Kísértethistória, Sellők, Ollókezű Edward, Kisasszonyok, Alien 4. – Feltámad a Halál, Darwin-díj – Halni tudni kell!, Star Trek, Fekete hattyú, Frankenweenie – Ebcsont beforr, A jégember, A levél, Harcban élve, Végállomás: esküvő

Winona Ryder a következő filmes cikkekben szerepel:

13 híres színésznő, aki természetesen öregedett és most is pompásan néz ki
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.