Az oldal töltődik...
Film Parádé

11 mítosz a filmekből, amit mindannyian bevettünk

11 mítosz a filmekből, amit mindannyian bevettünk
2019.11.03. Sunday
753 megtekintés
753

1. Mindenkinek akit letartóztatnak, joga van egyet telefonálni

Mindenkinek akit letartóztatnak, joga van egyet telefonálni

Mítosz: Az egyik legnagyobb beetetés Hollywood-ban, hogy amikor letartóztatnak valakit, annak joga van egyet telefonálni a letartóztatáskor. Ez időről-időre előjön a bűnügyi filmekben, kezdve pl. a Mátrixxal, vagy a Kingsman-el.

Valóság: Az egyetlen probléma ezzel, hogy ezt a filmesek találták ki. Habár az igaz, hogy akit letartóztatnak, az telefonon beszélhet az ügyvédjével, de ez olyan lehetőség, amit bármikor megengedhetnek, vagy megtilthatnak. Alapvetően sok különféle szabály és szabályozás létezik a telefonhívásokkal kapcsolatban, amelyek államonként és országonként is eltérőek.

 

2. A defibrillátor újraindítja az ember szivét

A defibrillátor újraindítja az ember szivét

Mítosz: A defibrillátorok nagyon különböző feladatokat láttnak el a filmekben, összehasonlítva a valós életbeli társaikkal. Az olyan filmek, mint a Casino Royale és az Inception , az elektromos sokkolót út mutatják be, amely lényegében visszahozza az életbe az embert az áldozat szívét újraindítva egy áramütéssel.

Valóság: Valójában a defibrillátor a szív ritmuszavarait szünteti meg.

 

3. Csak másodpercekbe telik valakit elkábítani kloroformmal

Csak másodpercekbe telik valakit elkábítani kloroformmal

Mítosz: A filmekben a kloroformmal átitatott rongyot előszeretettel használják fegyverként, amivel pillanatok alatt harcképtelenné lehet tenni valakit. Ilyen filmek például az Egymilliárd dolláros agy, vagy az Ace Ventura: Állati nyomozó.

Valóság: Valójában az, hogy egy embert kiüssenek az ilyen anyagok, mint a kloroform, egy hosszabb és bonyolult folyamat. A kloroformból sokkal nagyobb mennyiség szükséges ahhoz, hogy valaki elkábuljon, mint amennyi egy zsebkendőbe belefér.

 

4. Egy napot várni kell, mielőtt jelentik valakinek az eltűnését

Egy napot várni kell, mielőtt jelentik valakinek az eltűnését

Mítosz: Szinte mindig, amikor egy személy eltűnik egy filmben, a rendõrség azt mondja az érintett családtagoknak és barátainak, hogy 24 órát kell várniuk, mielõtt bejelentést tesznek.

Valóság: Nem csak, hogy ez egyszerűen nem igaz, hanem egy nagyon veszélyes mítosz is, amely terjed. A rendőrség és más szakértők hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a keresés mielőbbi megkezdése és az eltűnt személy eltűnésének a bejelentése. Ez biztosítja a rendőrség számára a legjobb esélyt, hogy megtalálja az eltűnt személyt. 

 

5. A lézer fegyverek brilliáns színbemutatót csinálnak

A lézer fegyverek brilliáns színbemutatót csinálnak

Mítosz:Star Wars és a Star Trek emberek millióinak mutatták meg, milyen lenne az, ha lézerfegyverekkel lőnének az űrben. Noha nyilvánvalóan veszélyesek, mégis szórakoztató látni az élénk színek sokaságát a lézerfénynek az égen.

Valóság: A valós lézerfegyver sugara láthatatlan, ami nyilván nem lenne túl látványos egy filmnek. A lézerfénynek olyan felületre van szüksége, amelyen visszatükröződik ahhoz, hogy láthatóvá váljon, de az űr vákuumában nincs semmi - vagyis a lézer soha nem lesz látható. Ezt könnyű kipróbálni a mai lézermutatókkal, amelyek fénye csak akkor válnak láthatóvá, amikor felületre vetülnek.

 

6. Menő foggal kihúzni a biztosító szeget a gránátokból

Menő foggal kihúzni a biztosító szeget a gránátokból

Mítosz: Amit az akciófilmek biztosan megtanítottak nekünk, az az, hogy a gránát biztosítószegének a kihúzása csak a fogakkal a legmenőbb dolog, amit az ember megtehet. Számos hős olyan filmekből, mint a Starship Troopers, a Terminator pontosan ezt tette a nagy hatás érdekében.

Valóság: Sajnos, ha ezt egy valódi gránáttal hajtjuk végre, akkor valószínűleg a fogakat teljesen kihúzzuk. A biztosító szeget ugyanis nehéz kihúzni, hogy elkerüljék azokat a baleseteket, ahol tévedésből felrobbanhatnak. 

 

7. A hangtompítóval a lövés teljesen halk

A hangtompítóval a lövés teljesen halk

Mítosz: Szinte minden James Bond film, vagy minden olyan film, amely fegyvereket tartalmaz , megmutatja, hogy a hangtompítók gyakorlatilag az összes hangot eltávolítják lövéskor. Felszerelt hangtompítóval lehet úgy lőni, hogy a közvetlen közelben bárki tudná, mi történt.

Valóság: A helyzet az, hogy a hangtompító nem csak egy dolog. Amit a filmek valójában úgynevezett hangtompítóknak mutatnak, azt az eszközt elsősorban a pisztoly hangjának csökkentésére fejlesztették ki a fülvédelem érdekében, és hogy megnehezítsék a lövöldözés helyének azonosítását. A fegyverek felszerelt hangtompítóval is 100 decibelnél nagyobb hangot bocsátanak ki,  ami elegendő a közelében lévők figyelmeztetésére.

 

8. Nyugodtan el lehet távolodni egy közeli robbanástól

Nyugodtan el lehet távolodni egy közeli robbanástól

Mítosz: Ez egy olyan jelenet, amely túlságosan ismerős a filmekből; az akció hős képes nyugodtan elmenni, miközben a háttérben intenzív robbanás látszik. Szélsőséges esetekben, mint például a Sin City vagy a Transformers , a karaktereket a levegőbe dobja a robbanás a anélkül, hogy bármilyen bajuk lenne.

Valóság: Míg egy közeli robbanás tüze valószínűleg nem okoz közvetlenül kárt az emberben, a sokkhatása annál inkább. A robbanás először összenyomja a levegőt a testben, aztán a váákumból hirtelen kitágul. Ez se a szívnek, se a tüdőnek nem tesz jót.

 

9. Az igazságszérum, amitől elárulnak minden titkot

Az igazságszérum, amitől elárulnak minden titkot

Mítosz: A filmekben, mint a Két tűz között, és a Vejedre ütök, megmutatták nekünk azt, hogy az igazság szérum nem csak hogy létezik, hanem, hogy a hatása azonnali, és meglepően hatékony.

Valóság: Az igazságszérumoknak nevezett keverékek valamilyen formában léteznek. Megkérdezheted, hogy akkor miért nem használják széles körben a rendõri erõk és más hatóságok. Egyszerű a válasz: mert nem működnek. Ezeknek az anyagoknak a többsége nyugtató hatású, lelassítja az ember mentális folyamatait, így nehezebb hazudni. Valójában ez nem tesz senkit őszintébbé. 

 

10. A képeket nagyítva egyre tökéletesebb lesz az eredmény

A képeket nagyítva egyre tökéletesebb lesz az eredmény

Mítosz: A filmekben a rendõrséggel és a törvényszéki szakértõkkel kapcsolatos egyik legnagyobb mítosz az a képességük, hogy meg tudják javítani a képeket, hogy a homályos képekbõl extra részleteket tudjanak kiszedni. Ezekben az esetekben a szakértők varázslatosan képesek megtisztítani egy szemcsés fényképet, hogy finom részleteket fedjenek fel . Filmek, mint a Nincs kiút, Szárnyas fejvadász , és a Közellenség azt mutatják, hogy ez megtörténhet,  és gyakran ráadásul a pillanatok alatt.

Valóság: A valós életben azonban ez lehetetlen. A képeket kissé meg lehet tisztítani és javítani, de az alacsony felbontású képektől nem lehet további információt kinyerni anélkül, hogy találgatni kelljen, hogy mi van rajta.

 

11. Amikor meglőnek valakit, az keresztülrepül a szobán

Amikor meglőnek valakit, az keresztülrepül a szobán

Mítosz: Ez egy másik mítosz, amely gyakorlatilag minden akciófilmben, vagy thrillerben megjelenik, amely fegyvert tartalmaz. Bármikor, amikor egy embert meglőnek, repülnek át a szobán, mintha egy robbanás sújtotta volna. Olyan filmek, mint a Terminátor, a Men in Black és a Halálos Fegyver, megmutatták ezt a nagy hatást.

Valóság: Annak ellenére, hogy ez nagyon menő, ez nem lehetséges. Ha ez így lenne, akkor aki lő, az is így elrepülne, csak a másik irányba.

 

forrás: ranker.com. 

Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani.

 

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett:

Neked ajánljuk:

Megjöttek az első reakciók a Jégvarázs 2-ről
Pár napja volt a  várva várt animációs film a Jégvarázs 2 premiere, amely 2019 második felének egyik...
Nicolas Cage elvállalta a Wally's Wonderland fősze...
A filmben Cage egy gondnokot fog játszani, aki egy éjszakát a vidámparkban kénytelen tölteni, ahol r...
Az útvesztő rendezőjével új Majmok bolygója film k...
Az elmúlt évtizedekben számtalan remake-et megért Majmok bolygója, most új részt kap. A filmről még ...
Az ifjú Ahmed feliratos filmelőzetes
A 13 éves Ahmed éli az átlagos kiskamasz életét, mígnem hirtelen az iszlám értékrend felé fordul és ...

Hozzászólások:


Láttad a filmet, vagy csak van róla véleményed? Írd meg!
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.