Az oldal töltődik...
Film Parádé

13 érdekesség A rettenthetetlen című filmről, amit tuti nem tudtál

13 érdekesség A rettenthetetlen című filmről, amit tuti nem tudtál
2020.03.06. Friday
218 megtekintés
218
Filmdrámák
Történelmi filmek

25 évvel ezelőtt mutatták be a mozik Mel Gibson egyik legjobb filmjét A rettenthetetlen című filmet, aminek Gibson nem csak főszereplője volt, hanem a rendezője is. A film 5 Oscar-díjat zsebelt be és elvitathatatlanul az egyik legjobb film, ami a Skót függetlenségi harcok egy részét dolgozza fel. A filmet sokan kritizálták az miatt, hogy sok történelmi valótlanságot tartalmaz, de az elvitathatatlan, hogy brutálisan jó történelmi dráma.

Az 1995-ös nagy sikerű filmnek az aktualitását a 25 éves évfordulón kívül az is adja, hogy hamarosan a mozikba kerül a Rettenthetetlen 2-ként emlegetett Robert The Bruce, ami történetileg a Rettenthetetlen eseményei utáni időkben játszódik, de elég sanszos, hogy az eredeti filmmel nem fogja tudni felvenni a versenyt.

1. Mel Gibson eredetileg nem is akarta elvállalni William Wallace eljátszását. Úgy gondolta, legalább 10 évvel idősebb a kelleténél (a forgatás idején 39 éves volt, szereplője pedig a 20-as éveiben járt), de a Paramount stúdió csak úgy volt hajlandó finanszírozni a filmet, ha magára osztja a szerepet.

2. A film eredeti, vágatlan verziója közel négy órás volt és a tesztközönség olyan brutálisnak találta, hogy az alkotók attól féltek, hogy 17 év feletti besorolást kaphat, ezért egy csomó durva jelenetet kivágtak belőle. A végeredmény az lett, hogy 3 óránál két perccel rövidebb lett. Azért én kíváncsi lennék a négy órás változatra is, mint speciális kiadás így 25 év után.

3. William Wallace feleségét eredetileg Marian-nek hívták volna, de a producer megváltoztatta Murron-ra, hogy a Robin Hood film karakterével, Lady Marian-al a lehető legkevésbé legyen összetéveszthető.

4. A harci jelenetekben a katonák arcára felkent kék festék, a valóságban nem volt a katonák fején. Viszont ez jó ötlet volt, mert egyedivé és nagyon látványossá tette a film harci jeleneteit.

5. A film csatajeleneteihez 1600 statisztát használtak, akik heti 300 dollárért napi 14 órákat dolgoztak. A statiszták többségében az ír hadsereg tartalékosai közül kerültek ki. Mivel az egyes kompániák a való életben is rivalizáltak egymással, a csatajelenetek meglehetősen élethűre sikeredtek.

6. Szerencsétlen módon több csatajelenetet is újra kellett forgatni, mivel a hanyag statiszták elfelejtették letenni a napszemüvegeiket és az óráikat. Mel Gibson érthető módon nem akart ilyeneket bennhagyni a szemfüles rajongóknak. Pedig a filmes bakik keresgélése sok nézőt szórakoztat. Itt van például egy jó válogatás 17 filmes bakiról, amit tuti Te se vettél észre a filmekben.

7. Sokat támadták a filmet a hiteltelensége miatt. A kifogások három csoportba sorolhatók: látványvilág (pl. a XIV. században még nem viseltek szoknyát a skótok), egyes karakterek helytelen megjelenítése (pl. Wallace a valóságban nem közrendű volt, hanem kisnemes) és végül az egyes események, csaták hibás ábrázolása (pl. a történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy az első éjszaka jogát valaha is alkalmazták volna). Mel Gibson később azt mondta a hibákról, hogy ez őt nem zavarja: „Amit én adok nektek, az egy moziélmény, és úgy gondolom, a filmek feladata elsősorban a szórakoztatás, csak ez után következik a tanítás és végül az inspiráció.”

8. A film nagy részét valójában Skócia helyett Írországban forgatták, de néhány jelenet helyszíneként ragaszkodtak Skóciához. Glen Nevis, a skót völgy, ahol Wallace a gyerekkorát töltötte Európa legesősebb vidékeinek egyike. Hat hétig forgatott itt a stáb, és a hely méltónak bizonyult esős hírnevéhez – mindössze 3 nap nem szakadt az eső, amikor gyorsan le is forgatták az esküvőjelenetet, amit esőben ugye nem lehetett volna.

9. A harcokban megsérült lovak miatt egy állatvédő szervezet nyomozást indíttatott, de megnyugodtak, miután kiderült, hogy a filmben "lemészárolt állatok" mechanikus másolatok voltak. Gibson fel is ajánlott öt dollárt annak, aki kiszúrja, melyik volt igazi és melyik nem. A műlovak megalkotását nem alrózták el. Mindegyik kb. 90 kg-ot nyomott, és nitrogénes üzemanyaggal töltve 6 méter távolságot volt képes megtenni 30 km/órás sebességgel.

10. A forgatáson Mel Gibson valóban felakasztotta magát egy rövid időre, gyorsan le kellett vágni, mert már elvesztette az eszméletét. Ez is mutatja, hogy a filmezés nem egy veszélytelen dolog. Nézd csak meg például Tom Cruise állati bevállalós kaszkadőrjeleneteiről készült videófilmeket.

11. Wallace a híres stirlingi csata (valóságban 1297 szeptember 11) előtti tüzes beszédét senki nem ismerte, mert Mel Gibson azt akarta, hogy a hatás valóságos és ütős legyen. Ez sikerült is neki. Az viszont sok problémát okozott, hogy amikor Gibson elkiáltotta magát, szegény lova rögtön meg akart indulni. A stirlingi csata felvételénél a jeleneteket több, mint 90 órán keresztül forgatták, hogy minél tökéletesebb legyen.

12. A filmben Wallace árulója Robert the Bruce, de valójában egy Edwardhoz hű skót nemes, Sir John Menteith árulta el őt. Robert the Bruce ábrázolásán ki is akadtak a skótok, hiszen Bruce-t is ugyanolyan nemzeti hősnek tartják, mint Wallace-t.

13. Egy statiszta kifutófiúnak nézte Gibson egyik fiát, aki éppen a forgatáson sertepertélt, és teát kért tőle. Gibson hallotta a kérést, és intett a gyereknek, hogy menjen, hozza gyorsan azt a teát.

+1 érdekesség, ami a valós történelem:

Sir William Wallace egy skót lovag volt (1270-ben született), aki a skót függetlenségi háborúk egyik fő vezetőjévé vált. Andrew Moray-val együtt Wallace legyőzte az angol hadsereget a Stirling-híd csatájában 1297. szeptemberében. Skócia őrének nevezték ki és 1298 júliusában a Falkirki csata vereségéig szolgált. 

1305. augusztus 23- án William Wallace-t elfogták Glasgow közelében, Robroyston-ban, és átadták a királynak. Közvetlenül a tárgyalás után Wallace-t átvitték a csarnokból a londoni toronyba, aztán meztelenül utánakötötték egy lónak és áthúzták a városon Smithfield Elms-hez. Azután akasztással folytogatták, de elvágták a kötelet mielőtt meghalt. Miközben még életben volt, kiontották a beleit amit elégettek, lefejezték és végül négy részre vágták. A fejét a London Bridge hídján állították ki, és végtagjait külön-külön, Newcastle-ban, Berwick-ben, Stirling-ben és Perth-ben állították ki figyelmeztetésként azoknak, akik esetleg lázadtak. (Ha ebből volt benne több minden az eredeti, vágatlan verzióban, akkor elég érthető, hogy kivágták belőle)

Ezzel nem éppen a kívánt hatást érték el. Halála óta Wallace ikonikus, skócia nemzeti hőse státuszt nyert el. A St. Bartholomew kórház falán egy plakett áll, Wallace Smithfield-i kivégzésének helyén. Minden augusztusban megrendezésre kerül a Wallace-nap felvonulása, egy útvonalon Johnstone városközpontjától az Elderslie-emlékműhöz, ahol istentiszteletet tartanak. Hat hónappal William halála után Robert Bruce Skócia királyává nyilvánította magát.

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett:

Neked ajánljuk:

Eredetileg egész más lett volna a Gladiátor vége
Szinte hihetetlen, hogy a Gladiátor moziba kerülése óta eltelt már 20 év. kevésbé köztudott, hogy a ...
Kiszivárgott friss fotókon Batman teljes denevérru...
Most láthatjuk először Robert Pattinson batman viseletét teljes egészében . A kiszivárgott képek nag...
A Pókember 3 (2021) forgatását nyáron kezdik meg
Most jött a friss hír, hogy a Pókember 3 forgatását nyáron fogják megkezdeni. Ez nagyszerű hír az MC...
11 szinész aki extrém dolgot tett egy filmszerepér...
A mozi aranykorában élünk, ahol a színészi színvonal nevetségesen magas. A közönség könnyen észreveh...

Hozzászólások:


Láttad a filmet, vagy csak van róla véleményed? Írd meg!
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.