Az oldal töltődik...
Film Parádé

Eredetileg egész más lett volna a Gladiátor vége

Eredetileg egész más lett volna a Gladiátor vége
2020.04.19. Sunday
140 megtekintés
140

Szinte hihetetlen, hogy a Gladiátor moziba kerülése óta eltelt már 20 év. kevésbé köztudott, hogy a közönség és az Oscar-díjak nagy kedvencének a forgatókönyvét még hetekkel a forgatás befejezése előtt is többször módosították. A kerek évforduló alkalmából nyilatkozott Russel Crowe az Empire magazinnak a forgatókönyv módosításáról.

A módosításokra maga Russel Crowe és a rendező, Ridley Scott is tett javaslatokat és a legtöbb módosítást meg is valósították. Ezek közül a legjelentősebb a film végének a megváltoztatása volt. Az eredeti forgatókönyv szerint Maximus Decimus Meridius túlélte volna az összecsapást Commodus császárral a Kolosszeumban, de miután Crowe és Scott módosították a történetet, nem láttak más lehetőséget, mint hogy meghaljon a karakter a végén.

"A nevem Maximus…” beszéd már alapból egy öngyilkosság a számára. - mondta Crowe az Empire-nek. -Emlékszem, hogy Ridley odajött hozzám, és azt mondta: Nézd, ahogy ez alakul, nem látom, hogy élnél. Ez a karakter a felesége és gyermeke megölésének a bosszújáról szól, és miután ezt megteszi, mit csinál? Én vicceltem is vele akkor: Igen, mit csinál Maximus? Egy kibaszott pizzériát üzemeltet majd a Kolosszeum mellett? A célja, hogy újra találkozzon feleségével a túlvilágon, és az megbocsásson neki, amiért nem volt velük.

Kétségtelen, hogy jól döntöttek. Nehéz elképzelni bármi más végződést. Maximus legfeljebb visszamehetett volna a katonaság élére, de az nem lett volna túl izgalmas. A film fő motívuma a feleségének és a fiának a legyilkolása miatti bosszú, ami beteljesül a film végén, így tényleg okafogyottá vált, hogy Maximus túlélje a végső küzdelmet.

A film rengeteg díjat zsebelhetett be nem érdemtelenül:

Oscar-díjak:

 • Legjobb film
 • Legjobb színész (Russel Crowe)
 • Legjobb vizuális effektusok
 • Legjobb jelmeztervezés
 • Legjobb hang

Ezeken kívül jelölték még a legjobb férfi mellékszereplő (Joaquin Phoenix), legjobb látványterv, legjobb rendező, legjobb vágás, legjobb operatőr, legjobb eredeti filmzene és legjobberedeti forgatókönyv kategóriákban is.

BAFTA-díjak:

 • legjobb operatőr
 • legjobb vágás
 • legjobb film
 • legjobb látványterv

Golden Globe-díjak:

 • legjobb filmdráma
 • legjobb filmzene

 

Az eltelt két évtized alatt a Gladiátor sztárjai közül valaki többet, valaki kevesebbet változott:

Azt lehet mondani, hogy az öregedés Russel Crowe-nak tett a legrosszabbat. Ez a nagy ősz szakáll sem túl előnyös, de sajnos a plusz kilók is alaposan meglátszanak rajta. Kár érte, mert sok olyan sztár van, akik a kor előrehaladtával, mint például Sean Connery, vagy George Clooney, vagy a filmből Derek Jacobi.

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett:

Neked ajánljuk:

Úton van a Bad Boys 4
Jerry Bruckheimer nyilatkozott a készülő Bad Boys 4-ről. Jó úton haladnak a készítéssel, így nagy es...
Stopmozi
Szórakoztató Stopmozi videók filmrajongóknak. Emberrabló szedi áldozatait. Baglyok huhognak a szikom...
Kobe Bryant Oscar-díjas rajzfilmje
Szomorú hír volt, hogy január 26-án helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryant, ötszörös NBA-bajnok. ...
13 érdekesség A rettenthetetlen című filmről, amit...
25 évvel ezelőtt mutatták be a mozik Mel Gibson egyik legjobb filmjét A rettenthetetlen című filmet,...

Hozzászólások:


Láttad a filmet, vagy csak van róla véleményed? Írd meg!
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.