Az oldal töltődik...
Film Parádé

Orvosi jelenetek a filmekben és a valóságban

Orvosi jelenetek a filmekben és a valóságban
2020.04.30. Thursday
20 megtekintés
20

Sokszor lehet látni a filmekben és a TV-műsorokban olyan jeleneteket, mint például az újraélesztés, vagy műtétek.A filmekben ezeknek a jeleneteknek az árázolása sokszor eltér a való élettől. Ezen kívül vannak a filmekben olyan jelenetek is, amik a való életben meg sem történhetnek. A következő összeállításban megnézheted a filmbeli és a való élet orvosi jeleneteinek összevetését.

 

1. A defibrillátor bárkit életre kelt

A defibrillátor működéséhez a szívben valamilyen elektromos aktivitásra van szükség. Hatékony, ha a szívverés szabálytalan, és vissza kell állítani a normál ritmusba. A filmekben a defibrillátort gyakran használják olyan ember újjáélesztésére, akinek egyáltalán nincs pulzusa, ami helytelen. A defibrillátor nem indítja el a szív elektromos aktivitását. Valójában leállítja az elektromos tevékenységet.

 

2. A CPR (újraélesztés) mindig megmenti az embereket, és általában nagyon gyorsan.

CPR újraélesztés

A filmekben a CPR sikeraránya körülbelül 70%, de a valóságban ez alacsonyabb. A karakterek pedig gyakran felébrednek, és csak néhány mellkasi nyomkodás után kezdnek is beszélni, ami a valóságban nagyon ritka. Például a Az éhezők viadala: Futótűz című filmben kevesebb, mint egy perc alatt Peeta felébred, és teljesen működőképesnek érzi magát, miután Finnick elkezdte a mellkasát nyomkodni.

 

3. Az orvosoknak egyedi elképzelésük van a sterilitásról

Orvosok egyedi elképzelése a sterilitásról

A műtőben mindenkinek maszkot és kesztyűt kell viselnie. Amint a kesztyű fel van húzva, nem veheti le őket, és nem érintheti meg az orvos, még a maszkot sem. Ha egy sebésznek igazítania kell a maszkot, egy másik személy elvégzi ezt. A filmekben az emberek gyakran elfelejtik ezeket a szabályokat. Például, a Doctor Strange operációs jelenet elején csak egy ember visel maszkot.

 

4. A betegek azonnal felgyógyulnak a kómából

kómából ébredés

Amikor az emberek felébrednek a kómából, időre van szükségük a gyógyuláshoz. Vannak, akiknek évekig is fizikoterápiára kell járniuk, hogy javulást érjenek el. Ellenben a filmvásznon a kómából felébredő karakterek elég gyorsan felépülnek. Például a Kill Bill: I. kötetben vagy a The Walking Dead-ben a főszereplő kómából ébred és néhány perc múlva elkezd sétálni.

 

5. A betegek szemét nem ragasztják le műtét közben

szem leragasztás műtét közben

Altatásos műtét során azt javasolják, hogy a szemhéj legyen ragasztószalaggal lezárva. Ennek célja a szem sérülésének megakadályozása. A TV-ben ezt a gondos ellátási szokást gyakran figyelmen kívül hagyják. Az Éberség című filmben azonban helyesen csinálták.

 

6. Az ápolónők nem kapnak elég figyelmet

ápolónők nem kapnak elég figyelmet

Ahhoz szoktunk, hogy az orvosok a TV-műsorok és filmek főszereplői. Folyamatosan ellenőrzik a betegeiket, és alapvetően minden „fontos” munkát elvégznek a kórházban. A nővérek ezzel szemben általában a háttérbe vannak szorítva. Őket gyakran ábrázolják nem alapvető fontosságúaknak. Valójában azonban az ápolónők és ápolók kritikus orvosi ellátást nyújtanak. Ők azok, akik a legtöbbször kapcsolatba lépnek a betegekkel.

 

7. A rohamokat pontosan ellentétes módon kell kezelni

roham kezelése

Ha valakinek rohama van, a filmvásznon az orvosok általában lenyomva tartják a beteget, és a szájukba tesznek valamit, mert ez állítólag megakadályozza, hogy lenyelje a nyelvét. A valóságban nem szabad ezeket a dolgokat tenni. Ha tárgyat tesznek az ember szájukba amikor rohama van, akkor eltörhet a foga. Az orvosoknak sem szabad korlátozniuk mozgásukat. Ezek helyett a beteget óvatosan az egyik oldalára kell fordítani, hogy könnyebben lélegezzen és tenni valami puhát a fejük alá.

 

Az orvosi jeleneteket persze nem lehet mindig valósághűen megcsinálni, mert a film ideje is korlátozott, meg sokszor nem is igazán fontos, hogy van-e maszk vagy kesztyű az orvosokon a műtét közben vagy nem, amikor úgyis a főhősért aggódik mindenki. Az orvosi jeleneteknek ráadásul vannak olyan részei, amit sok ember gyomra se venne be. Itt van például 11 film ami annyira kiakasztotta a nézőket, hogy orvost kellett hívni hozzájuk.

 

forrás: brightside.me

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett:

Neked ajánljuk:

Jól van a koronavírusos Tom Hanks és felesége
Az Oscar-díjas színész, Tom Hanks és felesége, a színésznő-énekes Rita Wilson csütörtökön jelentette...
A 10 legjobb vígjáték 2019-ben (előzetesekkel)
2019 jó év volt filmek szempontjából. Mindig vannak nagyszerű filmek, amelyek egy adott évben jelenn...
Kiszivárgott friss fotókon Batman teljes denevérru...
Most láthatjuk először Robert Pattinson batman viseletét teljes egészében . A kiszivárgott képek nag...
Mégis jelöli a Disney az Oscar-ra Robert Downey Jr...
A Marvel Cinematic Universe rajongói megdöbbentek, amikor megtudták, hogy a Tony Stark-ot alakító sz...

Hozzászólások:


Láttad a filmet, vagy csak van róla véleményed? Írd meg!
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.