Az oldal töltődik...
Film Parádé

Szilágyi István emlékére

Szilágyi István emlékére
2020.05.05. Tuesday
63 megtekintés
63

Május 3-án érkezett a szomorú hír, hogy meghalt Szilágyi István színművész és még szomorbb, hogy gyilkosság áldozata lett. A tragikus sorsú színész nem csak tévé- és játékfilmekben játszott, hanem szinpadon is sokszor szerepelt. Sajnos az idő eljárt István felett aki környékbeliek szerint a mérhetetlen szegénységben élt az utóbbi időkben. Az egykor sikeres színész házánál mindennaposak voltak a botrányok.

Szilágyi István fiatal kora

Szilágyi István Gyoma településen született 1937. december 7-én. A Békés megyei Gyoma 1981. előtt önálló település ként létezett míg be nem olvadt Gyomaendrődbe. 1961-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Szilágyi István és a szinház

A diploma megszerzése után az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett, néhány évig Párizsban élt, majd 1970-től 1973-ig az Irodalmi Színpad, 1973 és 1975 között a Vidám Színpad tagja volt. 1975-ben egy évre a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1976-ban a Vígszínház tagja lett.1979-ben a Mafilm társulatához került. 1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt egészen 2016-os nyugdíjazásáig. A hosszú évek során sok színpadi darabban játszott például:

  • Shakespeare: Rómeó és Júlia (Lőrinc barát)
  • Móricz Zsigmond: Rokonok (Berci bácsi)
  • Molnár Ferenc: Olympia (Krehl csendőr alezredes)
  • Gorkij: Éjjeli menedékhely (Bubnov)
  • Csehov: Ványa bácsi (Tyelegin)

Szilágyi István és a filmek

Az 1959-es Égre nyíló ablak című filmben állt először kamera elé.A színházi szerepekhez képest sokkal több játékfilmben és tévéfilmben szerepelt. Az országos ismertséget 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása hozta el neki a Bors című tévéfilmsorozatban.

Szilágyi István mint Sipos úr a Borsban

Szilágyi István játszotta a piócás embert a nagy kedvencemben, az Indul a bakterházban (1979). Kihagyhatatlan film, amihez Szilágyi István játéka is hozzájárult.

Szilágyi István a piócás ember az Indul a bakterházban

Talán a legnagyobb és legismertebb szerepe a Keménykalap és krumpliorr (1974) televíziós sorozatban volt, amiben Lópici Gáspár plakátragasztót alakította.

Szilágyi István mint Lópici Gáspár

A 90-es években a Lottó reklámarca volt.

Fel se lehet sorolni, hogy mennyi filmben és színdarabban játszott élete során. Még 70 éves kora után is kapott szerepeket.

Szilágyi István díjai

Szilágyi István több díjat is kapott életes során, ami szintén bizonyítja a  tehetségét. 2002-ben Aase-díjban részesült, 2003-ban Gobbi Hilda-életműdíjat kapott, 2009-ben a magyar filmkritikusok Életműdíját vehette át. 2010-ben Kisfaludy-díjat, 2015-ben Kisfaludy Életműdíjat, 2016-ban Pro Urbe Győr díjat kapott.

Szilágyi István élete

A rengeteg szerep és elismerés sajnos nem volt elég ahhoz, hogy idős korára is méltó módon élhessen. Feleségével, Humenyánszky Jolán szobrászművésszel szűkösen étek nyolc évig Győrben, egy közművesített szolgálati színészlakásban, ahol a rezsi fizetése is gondot okozott nekik. A vidéki városból családi okokra hivatkozva, szinte egyik napról a másikra felköltöztek Budapest Rákosligetre, ahol az utóbbi pár évben még nagyobb nyomorban éltek.

Szilágyi Istvánnak nem volt elég a nyomor, még a fia, Szilágyi Péter operatőr is nehezítette az életét, aki velük lakott és számtalanszor bántalmazta Istvánt, aki ennek ellenére mindig védte a fiát. 2017-ben egyszer már úgy megverte a fia, hogy több bordája is eltört, Péter pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Búcsúzóul egy riport Szilágyi Istvánnal, ami 2017-ben készült és beszél benne a múltról és az akkori jelenről:

 

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett:

Neked ajánljuk:

A jumanji 2 berobbant a mozikba a hétvégén
A Jumanji: A következő szint sikeresen megolvasztotta a hétvégén a mozikban a Jégvarázs 2-t és átvet...
Úgy tűnik elég nagy bukta lesz A vadon hívó szava
A múlt héten Harrison Ford és a CGI kutya nálunk első helyen tudott végezni, de Amerikában és úgy ál...
Így néznek ki a Gyűrűk Ura szereplői 16 év eltelté...
Az Amazon 2017 novemberében szerezte meg J.R.R. Tolkien hagyatékának megfilmesítési jogait, és a stú...
Kristen Stewart elárult több izgalmas részletet az...
Pont egy hét múlva kerül a mozikba Kristen Stewart sci-fi horror filmje az Árok. A film már 2017-ben...

Hozzászólások:


Láttad a filmet, vagy csak van róla véleményed? Írd meg!
korhatár figyelmeztetés

A weboldalon található anyagok egy része még nem esett át korhatár be- soroláson, így a weboldal megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.